Európai Szociális Alap
Európai Regionális Fejlesztési Alap
Név
E-mail cím


Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


Ökotérség kialakítása a Rábaközben


Az „Ökotérség kialakítása a Rábaközben” projekt a Régiófókusz Nonprofit Kft eddigi euregionális és régiós kutatásain, tájegységi elemzésein, vizsgálatain nyugszik. A kidolgozandó jövőképbe a tervezett ökotérség komplex módon illeszkedik, hiszen ennek feltételei adottak: az ökoturizmus, mint a Rába völgyében és a Hanság felé megvalósítható irány, az agrárszektor termelésének átalakítása (bio-, öko termékek előállítása), a megújuló energiák használata a közintézmények, vállalkozások és magánszemélyek körében.

A Rábaköz fenntartható fejlesztésének egyik nagy erőssége a természeti-táji adottságokban rejlik. Ezért a stratégia kidolgozásakor a tájegység termelési tényezőire (tőke, föld, humán- és környezeti erőforrások), azok használatára vonatkozóan a térségi szükségletek és az újratermelhetőség szempontjait kívánjuk előtérbe helyezni és összhangba hozni.

Projekthatások

A projekt közvetett, stratégiai célja, hogy hosszú távra pozícionálja a Rábaközt az ökopiacon, másrészt erősíteni kívánja valamennyi szereplőnél a térségi ökomagatartást. Ennek következtében a projekt hozzájárul ahhoz, hogy a társadalmi, a vállalkozói, a szervezett civil szféra felsorakozásával hosszabb távon minta ökotérséggé válik a Rábaköz. Mindez jól illeszkedik nem csak a megyei, a nyugat-dunántúli, hanem az euregionális jövőképekhez, fejlesztési koncepciókhoz is. A Rábaköz, amely térség a Rába folyó és a Hanság ölelésében fekszik, ökológiai kultúrtájjá válhat stratégiailag, hiszen ehhez a tájegység adottságai megvannak. A stratégiai céloknak megfelelően a tájegység fejlesztései a környezeti fenntarthatóság jegyében valósulhatnak meg, és a terület megteheti az első lépéseket az autonóm térséggé válás irányába.

A projekt hatásának méréséhez szükségessé válik egy monitoring rendszer kidolgozása. Ez az alábbi főbb hatásindikátorokat kívánja előtérbe helyezni: öko, bio élelmiszerek előállításának változása, az ökotermelésbe bevont területek nagyságának változása, a lakosság ökotudatosságának változása, az ökoorinetált projektek számának változása.

További információ:

Hutflesz Mihály, ügyvezető
Régiófókusz Nonprofit Kft.
regiofokusz@limexnet.hu

30/217-55-13

A projekt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

keretében valósul meg.


Bővebben a Projektek menüpontban! 


további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:Webmark