Név
E-mail cím


Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


Ökotérség kialakítása a Rábaközben


Az „Ökotérség kialakítása a Rábaközben” projekt a Régiófókusz Nonprofit Kft eddigi euregionális és régiós kutatásain, tájegységi elemzésein, vizsgálatain nyugszik. A kidolgozandó jövőképbe a tervezett ökotérség komplex módon illeszkedik, hiszen ennek feltételei adottak: az ökoturizmus, mint a Rába völgyében és a Hanság felé megvalósítható irány, az agrárszektor termelésének átalakítása (bio-, öko termékek előállítása), a megújuló energiák használata a közintézmények, vállalkozások és magánszemélyek körében.

A Rábaköz fenntartható fejlesztésének egyik nagy erőssége a természeti-táji adottságokban rejlik. Ezért a stratégia kidolgozásakor a tájegység termelési tényezőire (tőke, föld, humán- és környezeti erőforrások), azok használatára vonatkozóan a térségi szükségletek és az újratermelhetőség szempontjait kívánjuk előtérbe helyezni és összhangba hozni.

Projekthatások

A projekt közvetett, stratégiai célja, hogy hosszú távra pozícionálja a Rábaközt az ökopiacon, másrészt erősíteni kívánja valamennyi szereplőnél a térségi ökomagatartást. Ennek következtében a projekt hozzájárul ahhoz, hogy a társadalmi, a vállalkozói, a szervezett civil szféra felsorakozásával hosszabb távon minta ökotérséggé válik a Rábaköz. Mindez jól illeszkedik nem csak a megyei, a nyugat-dunántúli, hanem az euregionális jövőképekhez, fejlesztési koncepciókhoz is. A Rábaköz, amely térség a Rába folyó és a Hanság ölelésében fekszik, ökológiai kultúrtájjá válhat stratégiailag, hiszen ehhez a tájegység adottságai megvannak. A stratégiai céloknak megfelelően a tájegység fejlesztései a környezeti fenntarthatóság jegyében valósulhatnak meg, és a terület megteheti az első lépéseket az autonóm térséggé válás irányába.

A projekt hatásának méréséhez szükségessé válik egy monitoring rendszer kidolgozása. Ez az alábbi főbb hatásindikátorokat kívánja előtérbe helyezni: öko, bio élelmiszerek előállításának változása, az ökotermelésbe bevont területek nagyságának változása, a lakosság ökotudatosságának változása, az ökoorinetált projektek számának változása.

További információ:

Hutflesz Mihály, ügyvezető
Régiófókusz Nonprofit Kft.
regiofokusz@limexnet.hu

30/217-55-13

A projekt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

keretében valósul meg.


Bővebben a Projektek menüpontban!


2013. augusztus 23.

Ismét Pannon Piac a Savaria Történelmi Karneválon!
részletek... 

2013. július 27.

Rábaközi Gazdanapok 2013
részletek... 

2013. július 5.

Sárgaliliom Fesztivál
részletek... 

2013. július 5.

Szili Aratófesztivál
részletek... 

2013. június 15.

VII. Rábaközi Perecfesztivál
részletek... 
további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:Webmark