Európai Szociális Alap
Európai Regionális Fejlesztési Alap
Név
E-mail cím






Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


VII. Rábaközi Perecfesztivál

Páli

2013. június 15.

A Rábaközi Perecfesztivál 2006 óta kerül megrendezésre. Az esemény központi magja a 200 éves hagyománnyal és magas ismertségi fokkal bíró tájtermék, a rábaközi perec. Ezt 40-50 évvel ezelőtt a tájegység szinte valamennyi településén sütötték, de ma már csupán 2 idősebb asszony foglalkozik elkészítésével vállalkozásszerűen a Rábaköz fővárosában, Csornán.

A Rábaközi Perecfesztivál ennek a neves tájterméknek, tájételnek állít emléket, erősíteni kívánja kultuszát, hozzá kíván járulni annak fennmaradásához. A nap egyik kiemelkedő eseménye lesz a pereckészítés leglátványosabb elemének néprajzilag hiteles módon történő bemutatása. Hagyományosan ugyanis a rábaközi perec tésztáját a férfiak a fejsze fokával verték, hogy megfelelő minőségű legyen a főzéshez és a sütéshez. A fesztiválon a néprajzi értékek, a tájtermékek, a kulturális, művészeti csoportok, népi kismesterségek, gasztronómiai különlegességek, szellemi hagyományok mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységből és azon kívülről érkező fesztiválturisták számára.

Video spot megtekinthető ezen a LINKEN!

Program IDE kattintva megtekinthető!

 

 

 

 


további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:



Webmark