Név
E-mail cím


Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


V. Rábaközi Perecfesztivál

V. Rábaközi Perecfesztivál

2010. június 12. Páli

Páli Község Önkormányzata és a szombathelyi székhelyű Régiófókusz Nonprofit Kft. együttműködésében kerül megrendezésre az V. Rábaközi Perecfesztivál 2010. június 12-én, a Győr-Moson-Sopron megyei Páliban (Sportpályán, a 86-os főút mellett).

A Rábaközi Perecfesztivál 4 éves múltra tekint vissza. Az esemény központi magja a 200 éves hagyománnyal és magas ismertségi fokkal bíró tájtermék, a rábaközi perec. Ezt 40-50 évvel ezelőtt a tájegység szinte valamennyi településén sütötték, de ma már csupán 2 idősebb asszony foglalkozik elkészítésével vállalkozásszerűen a Rábaköz fővárosában, Csornán.

A Rábaközi Perecfesztivál ennek a neves tájterméknek, tájételnek állít emléket, erősíteni kívánja kultuszát, hozzá kíván járulni annak fennmaradásához. A nap egyik kiemelkedő eseménye lesz a pereckészítés leglátványosabb elemének néprajzilag hiteles módon történő bemutatása. Hagyományosan ugyanis a rábaközi perec tésztáját a férfiak a fejsze fokával verték, hogy megfelelő minőségű legyen a főzéshez és a sütéshez. A fesztiválon a néprajzi értékek, a tájtermékek, a kulturális, művészeti csoportok, népi kismesterségek, gasztronómiai különlegességek, szellemi hagyományok mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységből és azon kívülről érkező fesztiválturisták számára. A rendezvény kapcsán számos helyi műhely fog bemutatkozni. Többek között a bogyoszlói fafaragás, a döri fazekasság, a höveji csipkekészítés, a bősárkányi gyékényfonás, a csornai bőrdíszművesség, a kosárfonás, a mézeskalács készítés mesterei fognak bemutatókat tartani. A Rábaköz hagyományőrző csoportjai közül érkeznek dalkörök, tánccsoportok: Kapuvár, Csorna, Vág, Páli, Beled, Kóny, Szil településekről.

A program színesítésében vesznek részt a helyi iskolák, óvodák művészi ihletettségű tagjai verseikkel, színdarabjaikkal és rajzaikkal, melyeknek bemutatására szintén sor kerül.

A Rába és a Hanság ölelésében megtelepülő falvak az elmúlt években az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (Leader) keretében is összefogtak. Ezért egyre inkább esély mutatkozik a tájegység turizmusának felértékelődésére, a helyi turisztikai kínálat összehangolt fejlesztésére. Ebben az önkormányzatok mellett a vendéglátók, szálláshely-szolgáltatók, programszervezők is nagy szerepet vállalnak. A Rábaközi Perecfesztivál az ő megszólításukkal ilyen módon a tájegységi turizmus koordinálásával is hozzá tud járulni a közös célok eléréséhez.

A régió és a szomszédos Burgenland területéről az V. Rábaközi Perecfesztiválra mintegy 3.000-4.000 vendég várható. Folyamatosan várjuk a gyermekeket a kézműves foglalkozásainkra, perecsütésre, a gasztronómiai és a kulturális bemutatók megtekintésére. A családoknak játékos versenyeket szervezünk, melyek a perechez kapcsolódnak valamilyen formában, de tervezünk íjászati lehetőséget is. A rendezvényen bemutatkozik a Nyugat-Pannon Ökoklaszter is, amely szervezet a régió öko, bio, natútermékek előállítóinak összefogását, a tájételek, tájtermékek promócióját valósítja meg.


  V. Rábaközi Perecfesztivál Programja
  Megnyitó 2009
  Nyugat Pannon Vásározó Céh
  Rábaközi perecsütés
  Perecdobás
  Kulturális műsor

2013. augusztus 23.

Ismét Pannon Piac a Savaria Történelmi Karneválon!
részletek... 

2013. július 27.

Rábaközi Gazdanapok 2013
részletek... 

2013. július 5.

Sárgaliliom Fesztivál
részletek... 

2013. július 5.

Szili Aratófesztivál
részletek... 

2013. június 15.

VII. Rábaközi Perecfesztivál
részletek... 
további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:Webmark