Európai Szociális Alap
Európai Regionális Fejlesztési Alap
Név
E-mail cím


Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


V. Rábaközi Perecfesztivál

V. Rábaközi Perecfesztivál

2010. június 12. Páli

Páli Község Önkormányzata és a szombathelyi székhelyű Régiófókusz Nonprofit Kft. együttműködésében kerül megrendezésre az V. Rábaközi Perecfesztivál 2010. június 12-én, a Győr-Moson-Sopron megyei Páliban (Sportpályán, a 86-os főút mellett).

 

A Rábaközi Perecfesztivál 4 éves múltra tekint vissza. Az esemény központi magja a 200 éves hagyománnyal és magas ismertségi fokkal bíró tájtermék, a rábaközi perec. Ezt 40-50 évvel ezelőtt a tájegység szinte valamennyi településén sütötték, de ma már csupán 2 idősebb asszony foglalkozik elkészítésével vállalkozásszerűen a Rábaköz fővárosában, Csornán.

 

A Rábaközi Perecfesztivál ennek a neves tájterméknek, tájételnek állít emléket, erősíteni kívánja kultuszát, hozzá kíván járulni annak fennmaradásához. A nap egyik kiemelkedő eseménye lesz a pereckészítés leglátványosabb elemének néprajzilag hiteles módon történő bemutatása. Hagyományosan ugyanis a rábaközi perec tésztáját a férfiak a fejsze fokával verték, hogy megfelelő minőségű legyen a főzéshez és a sütéshez. A fesztiválon a néprajzi értékek, a tájtermékek, a kulturális, művészeti csoportok, népi kismesterségek, gasztronómiai különlegességek, szellemi hagyományok mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységből és azon kívülről érkező fesztiválturisták számára. A rendezvény kapcsán számos helyi műhely fog bemutatkozni. Többek között a bogyoszlói fafaragás, a döri fazekasság, a höveji csipkekészítés, a bősárkányi gyékényfonás, a csornai bőrdíszművesség, a kosárfonás, a mézeskalács készítés mesterei fognak bemutatókat tartani. A Rábaköz hagyományőrző csoportjai közül érkeznek dalkörök, tánccsoportok: Kapuvár, Csorna, Vág, Páli, Beled, Kóny, Szil településekről.

A program színesítésében vesznek részt a helyi iskolák, óvodák művészi ihletettségű tagjai verseikkel, színdarabjaikkal és rajzaikkal, melyeknek bemutatására szintén sor kerül.

A Rába és a Hanság ölelésében megtelepülő falvak az elmúlt években az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (Leader) keretében is összefogtak. Ezért egyre inkább esély mutatkozik a tájegység turizmusának felértékelődésére, a helyi turisztikai kínálat összehangolt fejlesztésére. Ebben az önkormányzatok mellett a vendéglátók, szálláshely-szolgáltatók, programszervezők is nagy szerepet vállalnak. A Rábaközi Perecfesztivál az ő megszólításukkal ilyen módon a tájegységi turizmus koordinálásával is hozzá tud járulni a közös célok eléréséhez.

 

A régió és a szomszédos Burgenland területéről az V. Rábaközi Perecfesztiválra mintegy 3.000-4.000 vendég várható. Folyamatosan várjuk a gyermekeket a kézműves foglalkozásainkra, perecsütésre, a gasztronómiai és a kulturális bemutatók megtekintésére. A családoknak játékos versenyeket szervezünk, melyek a perechez kapcsolódnak valamilyen formában, de tervezünk íjászati lehetőséget is. A rendezvényen bemutatkozik a Nyugat-Pannon Ökoklaszter is, amely szervezet a régió öko, bio, natútermékek előállítóinak összefogását, a tájételek, tájtermékek promócióját valósítja meg.

 

 

 

 

 

 


  V. Rábaközi Perecfesztivál Programja
  Megnyitó 2009
  Nyugat Pannon Vásározó Céh
  Rábaközi perecsütés
  Perecdobás
  Kulturális műsor

további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:Webmark