Név
E-mail cím


Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


Többmilliárd forintos pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

A következő hónapokban több fontos pályázat is megjelenik a Darányi Ignác Tervben, többmilliárd forintra pályázhatnak a gazdák – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Közeledünk a 2007-2013 közötti programozási időszak végéhez, ezért először a beruházási jellegű támogatásokat hirdeti meg a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy legyen idő kivitelezni az elképzeléseket.

A tárca napokon belül harmadszor is meghirdeti a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő pályázatot. A korábbi fordulók tapasztalatait – a fiatal gazdák érdekvédelmi szervezetével egyeztetve – a tárca beépítette a pályázati kiírásba. Az ifjú gazdák összesen 4 milliárd forintot igényelhetnek gazdaságuk elindításához. Ezt a támogatást rugalmasan használhatják fel a termelők, hiszen például termőföl vásárlására vagy az állatállomány bővítésére is fordíthatják. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot kaphat. A kérelmeket július 16. és augusztus 16. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz – ismertette V. Németh Zsolt.

A minisztérium arra törekszik, hogy a legjobb jelentkezők kapjanak támogatást, ezért a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett céloknak megfelelő kritériumrendszert állított fel a pályázóknak. A tárca célja, hogy helyreállítsa a növénytermesztés és az állattartás felborult arányát, így a pályázatok elbírálásakor pluszpontot kapnak az állattenyésztők. Szintén előnyt élveznek a kertészek, hiszen ez az élőmunka-igényes ágazat növeli a foglalkoztatást. Több pontot kapnak majd azok a pályázók is, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Pluszpont jár annak az ifjú gazdának is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lakosságszámú településen él. A kritériumok alapján a jelentkezők felmérhetik esélyeiket a pályázaton.

6 milliárd forintra lehet pályázni a vidéki turizmus ösztönzéséhez. A kérelmeket az illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 1-31. között – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. A 96 hazai akciócsoportból 70 tudja meghirdetni a pályázatot, mert rendelkezik még elegendő forrással a kiíráshoz.

A támogatást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére, szálláshelyhez nem kötődő tevékenységekre (például lovas, vadászati, vízi vagy gasztronómiai turizmushoz kapcsolódó programokra) lehet fordítani. Az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű településeken élő vagy működő természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak kérhetnek forrást a keretből. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű településeken 65%, egyébként 60%, de közhasznú szervezetek 100%-os támogatást is kaphatnak. Egy pályázó legalább 1 millió, legfeljebb 35 millió forintot igényelhet, de az összeg felső határát a HACS-ok saját illetékességi területükön csökkenthetik.

Néhány nap múlva, június 22-től már lehet támogatási kérelmeket beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére – emlékeztetett az államtitkár. A pályázat keretösszege ötmilliárd forint. A mezőgazdasági termelők három-, a nem mezőgazdasági termelők kétmilliárd forintra pályázhatnak.

A jelentkezők minimum 2.5, maximum 100 millió forintot igényelhetnek; ez a támogatási plafon is jelzi, hogy a Nemzeti Vidékstratégiával összhangban elsősorban a helyi termékek feldolgozását segíti a pályázat. Vágópont létesítésére legfeljebb 30 millió forintot, termelésirányítási szoftverekre és hardverekre 10 millió forintot lehet kérni. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-50%-a lehet.

A támogatást a versenyképesség javítására, a termékszerkezet átalakítására, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítására, az energiafelhasználás ésszerűsítésére, az üzemirányítás korszerűsítésére, illetve vágópontok kialakítására lehet felhasználni. Többek között a hús, a zöldség-gyümölcs, a tejtermékek és a gyógynövények feldolgozására, vagy malomipari beruházásokra igényelhetnek támogatást a jelentkezők.

A következő időszakban a tárca hónapról hónapra hirdeti meg a pályázatokat: a közeljövőben várható a nem mezőgazdasági tevékenység kialakítását (diverzifikálás) és az állattartó telepek korszerűsítését segítő kiírás, illetve a GAZDANet program. Szeptemberben a vidéki örökség megőrzésére és falufejlesztésre is lehet majd pályázni – hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája


2013. augusztus 23.

Ismét Pannon Piac a Savaria Történelmi Karneválon!
részletek... 

2013. július 27.

Rábaközi Gazdanapok 2013
részletek... 

2013. július 5.

Sárgaliliom Fesztivál
részletek... 

2013. július 5.

Szili Aratófesztivál
részletek... 

2013. június 15.

VII. Rábaközi Perecfesztivál
részletek... 
további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:Webmark