Európai Szociális Alap
Európai Regionális Fejlesztési Alap
Név
E-mail cím


Tökfőzde
Tökéletes tökéletek, hagyományok, ünnepek a tök világából


I. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál

Az I. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál 2004. október 16-án, Őriszentpéteren került megrendezésre.

A programnak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont.
A Tökfesztivált Lingauer János az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságának természetvédelmi igazgatója nyitotta meg, és dr. Dezső Gyula, Őriszentpéter polgármestere, dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, valamint Hutflesz Mihály, a Régiófókusz Kht. ügyvezetője köszöntötte.

A programra látogató gyerekek kézműves foglalkoztató sátrakban ismerkedhettek meg a vesszőfonással, rongybaba és csuhébaba készítéssel, valamint a tökfaragással, illetve számtalan vetélkedőn vehettek részt, amelyeknek a középpontjában a tök állt..

Az érdeklődőket egész napos művészeti program várta, a fergeteges humoros népi dalokkal, komédiákkal és mesékkel tarkított előadásokon minden korosztály jól érezhette magát.

Ebédidőben Buday Péter, a Stahl Konyhája mesterszakácsa készített tökből készült ételeket, amelyek egyszerűségük és főként ízletességük alapján nagy elismerést arattak.
A főzőbemutatóra helyi háziasszonyok is készítettek, egyedi és hagyományos tökfinomságokat, amelyeknek sikerét egyértelműen bizonyítja, hogy még a zsűri számára félretett falatok is elfogytak, így a gasztronómiai versenyen döntetlen eredményhirdetésre került sor.

A nap folyamán a látogatók szavazhattak a legszebb és a legérdekesebb tökre, amelyekre számtalan nevezés érkezett helyi és távolabbi vidékeken termett tökökből.
A legnagyobb tök gazdája, Dr. Berényi János, az Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa lett, aki több mint 400 km-es távolságról hozta el 222 kg - os csodaterményét.

A nap közben készült töklámpásokkal több százan vonultak fel a sötétedés beálltával.
A felvonulás végállomása a táncház volt, ahol a résztvevők órákon át ropták a helyi néptáncokat.


további hírek 

Keresés a hírek adatbázisban:Webmark